Добропільська міськрайонна філія ДУ «ДОЛЦ МОЗ України» повідомляє.

  • 515

Осінь. Небезпека зростає.

У країні все частіше фіксується рекордна кількість нових випадків захворювання на коронавірус. Спостерігається різкий ріст кількості хворих з важким перебігом коронавірусної хвороби, які перебувають на стаціонарному лікуванні.

А попереду осінь – початок сезону грипу та ГРВІ.

Обидва віруси (грипу та COVID-19) викликають респіраторні захворювання, але між цими двома вірусами і тим, як вони поширюються, є важливі відмінності.

Головна відмінність коронавірусу від грипу полягає в тому, що COVID-19 це більш важке захворювання, ніж сезонний грип.

Чим схожі COVID-19 і віруси грипу?

- COVID-19 і віруси грипу мають подібну клінічну картину захворювання. Обидва викликають респіраторне захворювання, яке представляє собою широкий спектр від безсимптомного або легкого до важкого захворювання і смерті.

- обидва віруси передаються при контакті, крапельним шляхом. Тобто гігієна рук і дотримання дихального етикету (кашель в лікоть або в одноразову серветку), носіння захисних масок у громадських місцях та транспорті є необхідним для запобігання розповсюдження обох інфекцій.

Чим відрізняються COVID-19 і віруси грипу?

Грип має короткий середній інкубаційний період захворюваності до 3 дні, вірус COVID-19  від 1 до 14 днів.

Відрізнити грип від короновірусу на ранніх стадіях захворювання  дуже важко, більшість симптомів співпадає. При грипі: жар/лихоманка, кашель, біль у горлі, нежить, ломота у тілі, голоний біль, втомленість. При короновірусі: жар, кашель, слабкість, задуха, головний біль, лихоманка, нудота. У деяких пацієнтів відзначаються ураження очей (кон'юнктивіт) та діарея. Якщо захворювання протікає в легкій формі, запалення легенів не розвивається й весь патологічний процес обмежується слабо вираженими симптомами.

 Відмінність відмічається, коли інфекція переходить на наступну стадію. У важких випадках захворювання на COVID-19 на 9-14 день з моменту зараження може розвитися  пневмонія. При COVID-19 простір між легеневими альвеолами швидко заповнюється рідиною і людині стає нічім дихати. Грип також може привести до пневмонії, але не так швидко. 

За статистичними даними ВООЗ до 80% випадків захворювання на COVID-19 легкі або безсимптомні, 15% -  тяжкі, які вимагають кисневої терапії, і 5%  - це критичні випадки, які вимагають штучної вентиляції легень. Важка форма перебігу захворювання на COVID-19 більш небезпечна для життя та здоров’я людини, ніж при грипі.

Для лікування грипу розроблені та доступні противірусні препарати. Щорічна вакцинація проти грипу допомагає уникнути хвороби або знизити ризик тяжкого перебігу. Небезпека захворювання на COVID-19 посилюється відсутністю ліцензованих вакцин і терапевтичних засобів для боротьби з інфекцією, що призводить до високої смертності у порівнянні з грипом при тяжких та критичних випадках.

Щоб зберегти власне здоров’я та здоров’я рідних під час сезонного грипу та пандемії COVID-19, треба лише трішки самодисципліни та дотримання базових протиепідемічних правил, особливо у громадських місцях.

Фото без опису