Представники Донеччини та Луганщини обмінялися досвідом з радами територіальних громад Дніпропетровщини

  • 235

В рамках діяльності Програми ООН із відновлення та розбудови миру, за підтримки Європейського Союзу, 18-21 жовтня поточного року представники фінансового відділу Криворізької сільської ради взяли участь у навчальному візиті до Дніпропетровської області для обміну досвідом та ознайомлення з успішними практиками впровадження ІТ-рішень у сфері управління місцевими бюджетами в умовах децентралізації.

Зазначений захід відбувся з дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів (зокрема всі організатори та учасники мали сертифікати про вакцинацію від COVID-19 або негативні результати тестування методом полімерної ланцюгової реакції).

В Дніпровській міській раді поділилися досвідом роботи Департаменту економіки, фінансів та міського бюджету та Департаменту по роботі з доходами місцевого бюджету в частині взаємодії із платниками податків щодо забезпечення стабільних надходжень до міського бюджету.

Представники виконавчих органів Криворізької міської ради в режимі он-лайн розповіли про програми охорони здоров’я та соціального захисту окремих категорій мешканців міста Кривий Ріг, досвід впровадження регуляторної діяльності в частині співпраці із представниками бізнесу, проведення конкурсів проєктів місцевого розвитку «Громадський бюджет», а також функціонування вебсайту «Відкритий бюджет».

Під час візиту до Софіївської селищної територіальної громади було вивчено досвід провадження проєкту «Е-рішення для громади», проведення відкритого он-лайн фестиваль-конкурсу вертепів та обрядових композицій «Різдвяна зірка» в умовах карантину та оглянуто окремі реалізовані в громаді проєкти, зокрема КЗ «Софіївська опорна школа І-ІІІ ступенів».

В Підгородненській міській територіальній громаді відбулася дискусія на тему «Децентралізований бухгалтерській облік як можливість оптимізації витрат» та обговорення досвіду реалізації проєкту «Цифрова громада».

Під час візиту до Миколаївської сільської територіальної громади приймаюча сторона розповіла про досвід реалізації проєктів в соціально-культурній сфері, в тому числі залучення громадськості до проведення спортивних та культурних заходів.

В Богданівській сільській територіальній громаді було оглянуто малий груповий будинок, зведений «з нуля» для дітей-сиріт громади за сучасними технологіями, а також будівництво спортивно-культурного комплексу.

Під час візиту до Обухівської селищної територіальної громади найбільше враження учасники візиту отримали від закладу дошкільної освіти, побудованого за проєктом європейського рівня.

Фахівці Царичанської селищної ради ознайомили із моделлю фінансового забезпечення роботи закладів охорони здоров’я, функціонуванням молодіжного центру в громаді тощо.

Обмін досвідом з фахівцями Петриківської селищної ради передбачав ознайомлення із моделлю фінансового забезпечення галузі культурних послуг на прикладі Музею народно-прикладного мистецтва.

Вдячні координаторці компоненту «Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади» Програми ООН із відновлення та розбудови миру пані Олені Рудич та спеціалістці з фіскальної децентралізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру пані Наталії Осипенко за організацію такого змістовного заходу, який сприятиме посиленню кадрового потенціалу територіальних громад, формуванню спільноти фахівців-практиків, а представникам громад Дніпропетровщини та учасникам візиту – за відкриту комунікацію та представлення кращих практик організації цифровізації бюджетного процесу, досвіду організації фінансування закладів соціально-культурної сфери в умовах децентралізації.